ETA MEKANİZMA NEDİR?

  • Tarih |

ETA, İsviçre saatlerinin %80’inin mekanizmasını tedarik eden şirkettir. Kendi mekanizmalarını üreten saat markalarını çıkarttığımızda, geri kalan markaların neredeyse hepsine mekanizma tedarik eden şirket ETA’dır. SWATCH GROUP’a bağlı bir şirketdir.

ETA’nın belki de en çok kullanılan mekanizması “2824-2” numaralı mekanizmadır. Bu mekanizmanın tarihsel gelişimi 1950’lere dayanır. Yani mekanizmanın neredeyse 50-60 yıllık bir geçmişi vardır. Dolayısıyla 2824’ün yıllar içerisinde kendisini kanıtlamış ve güvenirliliği, dayanıklılığı herkesçe onaylanmış bir mekanizma olduğu söylenebilir. ETA 2824; 25 taşlı bir mekanizmadır ve tarih göstergesine sahiptir. ETA 2824’ün değişik bir versiyonu olan ETA “2836-2” ise hem tarih hem de ek olarak gün göstergesi barındırır. Onun dışında 2824 ile 2836 arasında herhangi bir fark mevcut değidir. Boyutlarına gelecek olursak 2824’ün çapı 26,5 mm, kalınlığı ise 4,6 mm’dir.

Bu mekanizma o kadar popülerdir ki, 500 dolarlık Hamilton ve Tissot’lar da, 2500 dolarlık Longines ve Tag Heuer’lar da ETA 2824’ü kullanır. Dolayısıyla mekanizmanın geniş bir kullanım alanına sahip olduğunu söyleyebiliriz. Mekanizmanın bu kadar geniş fiyat aralıklarında kullanılmasının en önemli sebeplerinden birisi, 2824’ün farklı derecelere, seviyelere sahip olmasıdır. Diğer bir sebep ise kuşkusuz markanın sahip olduğu isim ve prestijdir. 

ETA 2824, dört farklı dereceye sahiptir. Bunlar sırasıyla standart, işlenmiş, üstün ve kronometredir. Bu seviyeler işçiliğe, kullanılan malzemeye ve mekanizmanın değişik aşamalarda sınanmasına göre değişir. Bu anlamda diyebiliriz ki, biraz daha pahalı olan saatler (Tag Heuer, Longines gibi) 2824‘ün daha üst ve modifiye edilmiş seviyelerini kullanır. Dolayısıyla saat alırken mekanizmanın modeli yanı sıra aynı zamanda bu mekanizmanın seviyesine de bakılmalı. Şimdi kısaca ETA 2824’ün dört farklı seviyesinin özelliklerine bakalım.


1.Standart seviye: Bu seviyede mekanizma 2 konumda dakik çalışması için ayarlanmıştır. Ortalama sapması günlük +/- 12 saniyedir. En fazla ise günlük +/- 30 saniye sapma gösterebilir. Kullanılan malzemeler ise şunlardır:

Ana yayda Nivaflex No kullanılıyor.
Darbeye karşı Etashock kullanılıyor. 
Saatin balansında Nikel kullanılıyor.
Mekanizmanın halkalarında Nivatronic kullanılıyor.
Saatin ince yayında Nivarox 2 kullanılyor.

Bu seviyeyi kullanan markalara örnek olarak şunlar verilebilir: Tissot Prs-516, Hamilton Viewmatic, Certina Ds-1 vs.



2.İşlenmiş (Elaborated) seviye: Bu seviyede mekanizma 3 konumda dakik çalışması için ayarlanmıştır. Ortalama sapması günlük +/- 7 saniyedir. En fazla ise günlük +/- 30 saniye sapma gösterebilir. Kullanılan malzemeler ise standart seviye ile aynıdır. 


3.Üstün (top) seviye: Bu seviyede mekanizma 5 konumda dakik çalışması için ayarlanmıştır. Ortalama sapması günlük +/- 5 saniyedir. En fazla ise günlük +/- 10 saniye sapma gösterebilir. Kullanılan malzemeler ise şunlardır:

Ana yayda Nivaflex NM kullanılıyor.
Darbeye karşı Incabolic kullanılıyor. 
Saatin balansında Glucydur kullanılıyor.
Mekanizmanın halkalarında Nivatronic kullanılıyor.
Saatin ince yayında Anachron kullanılıyor.


4. Kronometre (Chronometer) seviyesi: Bu seviye; üstün (top) seviyeyle aynı özelliklere sahiptir. Tek fark ise saat markasının COSC’a müracaat edip saati için kronometre sertifkası alması. Süreç şu şekilde işler: Şirket kendi saatini COSC’a yollar. Orada, saat 16 gün boyunca farklı ısı derecelerinde, farklı konumlarda test edilir ve dakikliği ölçülür. Bu test aşamalarını başarıyla geçen ve dakikliğini kanıtlayan saat, kronometre sertifikası almaya hak kazanır. Her sertifika özel olarak numaralandırılır ve saatin sahibine verilir. COSC sertifikasına sahip olan bir saat 5 farklı konumda ayarlanmıştır ve günlük -4 / +6 saniyelik bir sapma aralığına sahip olmalıdır.

Bu seviye mekanizmayı kullanan markaya örnek olarak Stowa gösterilebilir. Stowa, aldığınız 2824 mekanizmalı saate isteğiniz doğrultusunda chronometer sertfikası ekleyebiliyor. Yani mekanizmayı en üstün malzemeyle donatıp COSC'a yolluyor. Stowa'da COSC bedeli ise 200 euro'dur.


Her ne kadar bu 4 seviye kesin çizgilerle ayrılmış olsa da pratikte durum her zaman böyle olmuyor olabilir. Mesela bazı saatler, hem standart seviyede hem de üstün seviyede olan malzemelerden kullanıyor olabilir. Bu durumda bu saatler, arada bir yerde yer alabilir seviye olarak.